Àliga de la Ciutat

L'Àliga de la Ciutat
L’Àliga de la Ciutat

Malgrat que aquesta figura festiva és força recent, a Badalona ja havia existit una àliga a finals del segle XIX, coneguda com a l’Àliga d’en Santigosa. Li donaren aquest nom en honor al seu constructor, regidor de l’Ajuntament Badalona i nascut a Olot. El senyor Santigosa, a l’hora de dissenyar aquesta figura festiva, s’inspirà en l’Àliga de la seva població natal i la regalà a la nostra vila al 1883. Es té constància que aquell mateix any va començar a sortir pels carrers de la vila, tot participant a les cercaviles de Festa Major i als actes institucionals, tal i com li pertoca a aquest element festiu. Segons “Eco Badalona”, la revista de la ciutat d’aleshores, el dissabte dia 11 d’agost de 1894 (any en el que l’Ajuntament adquirí els gegants de la Confraria de Sant Anastasi) i dins del marc de la Festa Major, els gegants, els capgrossos i l’Àliga sortiren de la Casa de la Vila a les 8 del matí per a recórrer els carrers de Badalona acompanyats pel flabiol i el tamborí. I així ho va fer fins al 1898, quan aquesta àliga deixà de participar als actes i festes.

Un segle després de la desaparició de l’Àliga es proposà recuperar aquest element festiu. I així fou com la Nit de Sant Anastasi de 1998 una Àliga coronada amb les ales desplegades baixà volant des del cel fins al bell mig de la Plaça de la Vila, on s’estrenà el Ball de l’Àliga de Badalona. A partir de llavors, un cop acabats els balls de Bastons i Gegants de plaça, arrancava un seguici amb la música del “Seguici Pallarès” on els membres de les entitats de cultura tradicional i popular obrien camí fent el pas de seguici i aguantant torxes enceses pels carrers enfosquits per la nit, acompanyant l’Àliga i els gegants Anastasi i Maria fins a la Rambla.

A partir de l’any 2005 es deixà de fer el Seguici com a tal i actualment es fa una cercavila pels carrers cèntrics de la ciutat on hi participen totes les figures festives i les entitats de Badalona.

Actualment l’Àliga fa el seu ball el dia del Pregó de les Festes de Maig (amb música a càrrec de la Banda Simfònica de Badalona); davant de Roca i Pi a la Rambla, durant la Nit de Sant Anastasi; a l’Ofici Solemne de Sant Anastasi dins l’Església de Santa Maria (al so del flabiol o de flautes travesseres), i a la Plaça de la Plana per la Diada Nacional de Catalunya, a més de participar a la Processó del Corpus de Dalt la Vila pel mes de juny.

L’ÀLIGA DE LA CIUTAT
Alçada 2,40 m
 Llargada 2,32 m 
Pes 53 kg
Any de construcció 1998
Constructor Jordi Grau