Festes de Maig 2018

Les Festes de Maig ja les tenim a tocar. No queden massa dies perquè pels carrers i places de Badalona ressonin els trabucs, ballin els bastoners i l’esbart, els castells s’enfilin fins a tocar el cel i el foc cremi la Rambla. Enguany seran unes festes carregades d’activitats, però sobretot de cultura tradicional i popular catalanes.

Aquest és el cartell de les Festes de Maig d’enguany (obra de Sandra Fernández):

Cartell de les Festes de Maig 2018.

Cartell de les Festes de Maig 2018.

Als enllaços següents podreu trobar el programa d’actes i el calendari d’activitats de les Festes de Maig:

A continuació us detallem aquells actes en els que, d’una manera o altra, ens hi podreu trobar.

.

Dimarts 1 de maig

Els gegants a la Rambla participant al "Sigues la festa!"

Els gegants a la Rambla participant al “Sigues la festa!”

A les 11 h SIGUES LA FESTA a la Rambla. Les entitats de cultura tradicional i popular catalanes de la ciutat serem a la Rambla per ensenyar a tothom que ho vulgui què fem a les festes i com funcionem. Si voleu posar-vos un capgròs o provar d’aixecar la Dimonieta, el Follet o en Ferrer, no dubteu en venir. També hi trobareu les paradetes de les diverses colles, on hi haurà informació de les entitats i dels actes que fem, a més de jocs i activitats de tot tipus. Organització a càrrec de la Coordinadora d’Entitats Badalonines de Cultura Tradicional i Popular Catalanes i la Colla de Geganters de Badalona.

A les 19 h INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “FORJADORS DE LA FESTA” al CC del Carme i al vestíbul de l’Ajuntament. Des del dia 1 i fins al 20 de maig, als baixos de l’Ajuntament i al CC del Carme hi haurà exposats tots els elements festius que participaran a les Festes de Maig: els gegants, els capgrossos, els dracs, l’Àliga i els uniformes i objectes indispensables de totes i cadascuna de les entitats.

.

Divendres 4 de maig

L'Àliga ballant el dia del Pregó

L’Àliga ballant el dia del Pregó

A les 19 h PREGÓ DE LES FESTES DE MAIG a la plaça de la Vila. Mireia Belmonte serà l’encarregada de donar la benvinguda a les Festes de Maig d’enguany. Després del Toc d’Inici que intepretarà la Capella de Ministrers de Sant Anastasi tindrà lloc el Pregó de les Festes de Maig. A continuació l’Àliga, en representació de tota la ciutadania, farà el seu ball amb música a càrrec de la Banda Municipal de Badalona. Tot seguit, hi haurà els onze trons de Sant Anastasi, el ball parlat dels Miquelets de Badalona i el Seguici festiu que durà les entitats i la corporació municipal fins dalt de tot del carrer de Sant Anastasi. Allà, els castellers seran els encarregats de col·locar el mocador de les festes al Sant. Ja per acabar, el Seguici tornarà cap a la plaça de la Vila, on l’Esbart Sant Jordi farà les Danses de Maig.

.

Dissabte 5 de maig

A les 11 h CERCAVILA PETITA a la Rambla. Els gegantons, els capgrossos i les bèsties portades pels més petits, a més les seccions infantils de les diverses entitats de cultura tradicional i popular i de les escoles de la ciutat, faran una cercavila per la Rambla, pels carrers de Sant Domènec, Canonge Baranera, Sant Miquel, Francesc Layret i fins arribar a la plaça de la Vila.

BADAGEGANTS 2018

Cartell de l'acte 'Gegants, on sou?'

Cartell de l’acte ‘Gegants, on sou?’

A les 17 h XXXV TROBADA DE GEGANTS a la plaça de la Vila. Els gegants de Cabrera de Mar, els de Premià de Dalt, els de Castelldefels i els de la Colla Pessigolla de Valls, juntament amb els gegants de les escoles Jungfrau, Lola Anglada i Ventós-Mir, els gegants del barri de Pomar, els de la Colla de Geganters de Badalona i els gegants de la Ciutat seran a la plaça de la Vila perquè pugueu veure’ls de ben a prop.

A les 17:30 h MOSTRA DE MÚSIQUES DE GEGANTS a la plaça de la Vila. Els diversos grups de música que acompanyen a les colles de geganters ens oferiran un concert a ritme de pas dobles, de masurques i d’havaneres.

Tot seguit GEGANTS, ON SOU? a la plaça de la Vila. Si no us voleu perdre una gran sorpresa, més val que a aquella hora sigueu a la plaça de la Vila.

Mostra de balls de gegants a la Plana.

Mostra de balls de gegants a la Plana.

A les 18:30 h PASSEJADA pels carrers de Mar, de la Pietat, Maignon, Martí Pujol i Arbres, fins a la plaça de la Plana. Totes les colles participants faran una cercavila des de la plaça de la Vila fins a la plaça de la Plana.

A les 19:15 h XXII MOSTRA DE BALLS DE GEGANTS a la plaça de la Plana. Cada colla ens oferirà el seu ball propi. Tot plegat acabarà, com cada any, amb el “Renaixement gegant”. La música anirà a càrrec del grup “Quintet de canya”.

 

Dijous 10 de maig

Els vuit gegants de la Ciutat ballant el 'Ball de Cort'.

Els vuit gegants de la Ciutat ballant el ‘Ball de Cort’.

A les 19:30 h BALL A PLAÇA a la plaça de la Vila. Les diverses entitats de cultura tradicional i popular catalanes de la ciutat donaran el tret de sortida de la Nit de Sant Anastasi amb el lluïment a la plaça de la Vila. Com d’uns anys ençà, les quatre parelles de gegants de la ciutat faran un ball que es reserva únicament per aquest dia tan emblemàtic de les Festes de Maig: el Ball de Cort.

Tot seguit, SEGUICI DE LA CIUTAT pels carrers d’en Francesc Layret, Mercè i Rambla. Totes les entitats, i per tant també els gegants Anastasi i Maria, Tasi i Mariona (enguany duts pels alumnes de 6è dels Maristes) i Dimonieta i Follet, juntament amb l’Àliga de la Ciutat, recorreran els carrers més cèntrics de Badalona al so de la Banda Municipal de Badalona.

A les 21:50 h BALL DE L’ÀLIGA a la Rambla. Després de l’Acte Sacramental dels Diables de Badalona i just abans de la Cremada del Dimoni, l’Àliga de la Ciutat farà el seu ball escenificant el comiat simbòlic del Dimoni per part dels ciutadans.

.

Divendres 11 de maig

L'Àliga entrant a l'església de Santa Maria per oferir el seu ball.

L’Àliga entrant a l’església de Santa Maria per oferir el seu ball.

A les 12 h OFICI SOLEMNE DE SANT ANASTASI a l’església de Santa Maria. Durant l’ofertori, l’Àliga de la Ciutat farà el seu ball davant la imatge del Sant, dins l’església.

Tot seguit, BALLADA DE GEGANTS a la plaça de Barberà. Els gegants Anastasi i Maria faran una petita mostra de balls un cop acabat l’Ofici Solemne de Sant Anastasi.

.

Diumenge 13 de maig

Els gegants de Pomar i de Dimonieta ballant a la plaça de Font i Cussó.

Els gegants de Pomar i de Dimonieta ballant a la plaça de Font i Cussó.

A les 17:45 h FALDILLES ENLAIRE! a la plaça de Font i Cussó. Les diverses parelles de gegants de la ciutat, acompanyats dels capgrossos, faran una mostra de balls.

.

Diumenge 20 de maig

Al migdia FESTA DE LAS MIGAS a l’Escorxador de la Salut. Aquest serà l’últim acte de les Festes de Maig 2018 en el que participaran els gegants.

.

Anuncis