Festes de Maig 2017

Les Festes de Maig ja les tenim a tocar. No queden massa dies perquè pels carrers i places de Badalona ressonin els trabucs, ballin els bastoners i l’esbart, els castells s’enfilin fins a tocar el cel i el foc cremi la Rambla. Enguany seran unes festes carregades d’activitats, però sobretot de cultura tradicional i popular catalanes.

Aquest és el cartell de les Festes de Maig d’enguany (obra d’Edu Benavente):

Cartell de les Festes de Maig 2017

Cartell de les Festes de Maig 2017

Als enllaços següents podreu trobar el programa d’actes i el calendari d’activitats de les Festes de Maig:

A continuació us detallem aquells actes en els que, d’una manera o altra, ens hi podreu trobar.

.

Dilluns 1 de maig

Els gegants a la Rambla participant al "Sigues la festa!"

Els gegants a la Rambla participant al “Sigues la festa!”

A les 11 h SIGUES LA FESTA a la Rambla. Les entitats de cultura tradicional i popular catalanes de la ciutat serem a la Rambla per ensenyar a tothom que ho vulgui què fem a les festes i com funcionem. Si voleu posar-vos un capgròs o provar d’aixecar la Dimonieta, el Follet o en Ferrer, no dubteu en venir. També hi trobareu les paradetes de les diverses colles, on hi haurà informació de les entitats i dels actes que fem, a més de jocs i activitats de tot tipus. Organització a càrrec de la Coordinadora d’Entitats Badalonines de Cultura Tradicional i Popular Catalanes i la Colla de Geganters de Badalona.

A les 19 h INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “FORJADORS DE LA FESTA” al CC del Carme i al vestíbul de l’Ajuntament. Des del dia 1 i fins al 28 de maig, als baixos de l’Ajuntament i al CC del Carme hi haurà exposats tots els elements festius que participaran a les Festes de Maig: els gegants, els capgrossos, els dracs, l’Àliga i els uniformes i objectes indispensables de totes i cadascuna de les entitats.

.

Divendres 5 de maig

L'Àliga ballant el dia del Pregó

L’Àliga ballant el dia del Pregó

A les 19 h PREGÓ DE LES FESTES DE MAIG a la plaça de la Vila. Mireia Belmonte serà l’encarregada de donar la benvinguda a les Festes de Maig d’enguany. Després del Toc d’Inici que intepretarà la Capella de Ministrers de Sant Anastasi tindrà lloc el Pregó de les Festes de Maig. A continuació l’Àliga, en representació de tota la ciutadania, farà el seu ball amb música a càrrec de la Banda Municipal de Badalona. Tot seguit, hi haurà els onze trons de Sant Anastasi, el ball parlat dels Miquelets de Badalona i el Seguici festiu que durà les entitats i la corporació municipal fins dalt de tot del carrer de Sant Anastasi. Allà, els castellers seran els encarregats de col·locar el mocador de les festes al Sant. Ja per acabar, el Seguici tornarà cap a la plaça de la Vila, on l’Esbart Sant Jordi farà les Danses de Maig.

.

Dissabte 6 de maig

A les 11:30 h CERCAVILA PETITA a la Rambla. Els gegantons, els capgrossos i les bèsties portades pels més petits, a més les seccions infantils de les diverses entitats de cultura tradicional i popular i de les escoles de la ciutat, faran una cercavila per la Rambla, pels carrers de Sant Domènec, Canonge Baranera, Sant Miquel, Francesc Layret i fins arribar a la plaça de la Vila.

BADAGEGANTS 2017

Els gegants de Capellades, els d'Igualada i els de Molins de Rei a la plaça de la Vila, l'any passat.

Els gegants de Capellades, els d’Igualada i els de Molins de Rei a la plaça de la Vila, l’any passat.

A les 17 h XXXIV TROBADA DE GEGANTS a la plaça de la Vila. Els gegants de Matadepera, els del Prat de Llobregat, els de Rubí, els de Sant Feliu de Llobregat, els de la Seu d’Urgell i els de Santa Coloma de Gramenet, juntament amb els gegants de les escoles Jungfrau i Lola Anglada, els gegants del barri de Pomar, els de la Colla de Geganters de Badalona i els gegants de la Ciutat seran a la plaça de la Vila perquè pugueu veure’ls de ben a prop.

A les 17:45 h MOSTRA DE MÚSIQUES DE GEGANTS a la plaça de la Vila. Els diversos grups de música que acompanyen a les colles de geganters ens oferiran un concert a ritme de pas dobles, de masurques i d’havaneres.

La Passejada, a l'alçada del carrer dels Arbres.

La Passejada, a l’alçada del carrer dels Arbres.

A les 18:30 h PASSEJADA pels carrers de Mar, de la Pietat, Maignon, Martí Pujol i Arbres, fins a la plaça de la Plana. Totes les colles participants faran una cercavila des de la plaça de la Vila fins a la plaça de la Plana.

A les 19:15 h XXI MOSTRA DE BALLS DE GEGANTS a la plaça de la Plana. Cada colla ens oferirà el seu ball propi. Tot plegat acabarà, com cada any, amb el “Renaixement gegant”. La música anirà a càrrec del grup “Quintet de canya”.

.

Diumenge 7 de maig

De 10h a 15h FESTA DEL BADIU al Parc de Can Solei. Al llarg de tot el matí hi haurà les paradetes de les entitats socials, de lleure i de cultura d’arreu de la ciutat. Entre totes elles també ens hi podreu trobar a nosaltres. Farem diversos tallers i fins i tot una gimcana pels més valents. Organització a càrre de l’Associació de Veïns del Centre.

.

Dimecres 10 de maig

Els vuit gegants de la Ciutat ballant el 'Ball de Cort'.

Els vuit gegants de la Ciutat ballant el ‘Ball de Cort’.

A les 19:30 h BALL A PLAÇA a la plaça de la Vila. Les diverses entitats de cultura tradicional i popular catalanes de la ciutat donaran el tret de sortida de la Nit de Sant Anastasi amb el lluïment a la plaça de la Vila. Com d’uns anys ençà, les quatre parelles de gegants de la ciutat faran un ball que es reserva únicament per aquest dia tan emblemàtic de les Festes de Maig: el Ball de Cort.

Tot seguit, SEGUICI DE LA CIUTAT pels carrers d’en Francesc Layret, Mercè i Rambla. Totes les entitats, i per tant també els gegants Anastasi i Maria, Tasi i Mariona (enguany duts pels alumnes de 6è dels Salesians) i Dimonieta i Follet, juntament amb l’Àliga de la Ciutat, recorreran els carrers més cèntrics de Badalona al so de la Banda Municipal de Badalona.

A les 21:50 h BALL DE L’ÀLIGA a la Rambla. Després de l’Acte Sacramental dels Diables de Badalona i just abans de la Cremada del Dimoni, l’Àliga de la Ciutat farà el seu ball escenificant el comiat simbòlic del Dimoni per part dels ciutadans.

.

Dijous 11 de maig

L'Àliga entrant a l'església de Santa Maria per oferir el seu ball.

L’Àliga entrant a l’església de Santa Maria per oferir el seu ball.

A les 12 h OFICI SOLEMNE DE SANT ANASTASI a l’església de Santa Maria. Durant l’ofertori, l’Àliga de la Ciutat farà el seu ball davant la imatge del Sant, dins l’església.

Tot seguit, BALLADA DE GEGANTS a la plaça de Barberà. Els gegants Anastasi i Maria faran una petita mostra de balls un cop acabat l’Ofici Solemne de Sant Anastasi.

.

Diumenge 14 de maig

Els gegants de Pomar i de Dimonieta ballant a la plaça de Font i Cussó.

Els gegants de Pomar i de Dimonieta ballant a la plaça de Font i Cussó.

A les 17:45 h FALDILLES ENLAIRE! a la plaça de Font i Cussó. Aquest serà l’últim acte de les Festes de Maig 2017 en el que participaran els gegants. Les diverses parelles de gegants de la ciutat, acompanyats dels capgrossos, faran una mostra de balls. La colla convidada d’enguany és ben coneguda per a molts. Es tracta del Típic Ball de Bastons de Canyet, una entitat que aquest 2017 celebra 90 anys d’història i amb qui hem compartit plaça moltes vegades.

.

Anuncis