Baró de Godmar i Maria Assumpta

El Baró de Godmar i la duquessa Maria Assumpta es van fer el 1994 per representar el barri de Pomar, i tot el seu entorn. De fet, Pomar és una de les denominacions més antigues que hi ha a Badalona (que ja apareix documentada el 1025) per tal d’anomenar a un lloc de l’actual ciutat. Pomar, Pomar de Dalt i Pomar de Baix són algunes de les denominacions que han tingut, i tenen, alguns dels barris al nord de la ciutat. Hi ha qui diu que Pomar podria ser l’evolució etimològica de Godmar, nom que actualment té un castell homònim situat a l’anomenada Vall de Pomar de la Serralada de Marina, inclòs administrativament al barri de Pomar de Dalt.

Els gegants, construït per Jordi Grau de Terrassa, van néixer gràcies al Casal Cívic amb la col·laboració de l’associació de veïns. Es van estrenar el 9 de maig de 1994 i en van ser padrins els gegants de Badalona i els veïns de Santa Coloma de Gramenet. És una parella de petits gegants que mai han tingut una colla pròpia si bé la Colla de Geganters de Badalona n’ha tingut cura gairebé des dels seus inicis. Tot i això cal destacar que, ocasionalment, també han estat duts per altres colles com les de les escoles Joan Maragall i Jungfrau, i la de Santa Coloma.

Durant els seus anys de vida no han sigut gaire donats a sortir a fora de Badalona, si bé els hem pogut veure a Esplugues, Cubelles, Viladecavalls, Barcelona i al Monestir de Montserrat en una romeria badalonina.

Què representen?

Els seus noms fan referència a dos personatges que havien viscut, en èpoques diferents, al Castell de Godmar. Ell, un dels primers propietaris de castell, va ser bisbe de Girona i marmessor de Borrell II. Ella, Maria Assumpció de Bobadilla i Martínez de Arizala, representa una dama del ducat de Solferino casada amb Manuel de Llanza i Pignatelli d’Aragó els qual també van viure al castell.
A %d bloguers els agrada això: