Qui som?

La història de la colla

La Colla de Geganters de Badalona el dia 15 d'agost de 1986
La Colla de Geganters de Badalona el dia 15 d’agost de 1986

Abans del 15 d’agost de 1986 no existia cap grup de gent estable que fes ballar i cuidés els gegants de la ciutat. Va ser aquell dia quan, per primera vegada, dalt les escales de l’Església de Santa Maria, en Ripal i na Brunel·la del Mar foren ballats per una colla de joves provinents de l’Esbart Sant Jordi.

Però, com i per què va néixer la colla? L’any 1986 s’havia fet una trobada de gegants a Badalona, just un any després de la recuperació dels gegants centenaris, l’Anastasi i na Maria. Els geganters de Terrassa, juntament amb gent d’altres entitats culturals de Badalona havien estat els encarregats de preparar l’acte i de portar els quatre gegants de la ciutat. Quan va ser l’hora de dinar, l’Anastasi i na Maria havien estat desats en un magatzem on actualment hi trobem la plaça de Pompeu Fabra (Can Fradera) i, malauradament, es produí un fet insòlit i desastrós: havien vingut corrents al menjador avisant que els gegants s’estaven cremant! Ràpidament, els 16 badalonins que havien anat a donar-hi un cop de mà es van mirar, s’aixecaren ràpidament i corregueren fins al magatzem on els gegants havien patit l’incendi. Fou llavors quan pensaren que això no es podia tornar a repetir i aquest fou el desencadenant de la formació de la Colla de Geganters de Badalona.

Amb els anys s’han anat recuperant totes les figures festives que havien trepitjat els carrers de Badalona al llarg de la història, situant la nostra Vila al mapa del món geganter aconseguint grans fites com el primer premi del I Concurs de Balls de Gegants celebrat a Mora d’Ebre (any 1994), el primer premi del Concurs de Balls de Gegants d’Igualada (any 2015) i el primer premi del II Concurs de Balls de Gegants organitzat per l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya celebrat a Amer (any 2018). Amb tot, s’han creat més de 30 coreografies per a fer ballar els diversos gegants de la ciutat. Tot i les fluctuacions en el nombre de membres de l’entitat sempre ha estat ben viva per a fer gaudir d’uns gegants que ens han estat acompanyant en els moments de festa al llarg de tota la nostra vida.

L’actual junta de la Colla de Geganters de Badalona, sorgida de l’Assamblea General de Socis del 17 de febrer de 2019, està formada per la Montserrat Silvestre (Presidenta i Cap de Colla), en Jordi Sol (Vicepresident), en Gorka Sol (Secretari), la Clara Plà (Tresorera), la Judith Gispert (Vocal), en Xavier Navarro (Vocal) i la Tania Luyando (Vocal).

La Colla de Geganters de Badalona amb els dansaires del Ball de Pescadors de Mataró, a l'acabar el "Faldilles enlaire!" 2016.
La Colla de Geganters de Badalona amb els dansaires del Ball de Pescadors de Mataró, a l’acabar el “Faldilles enlaire!” 2016.

.

Vols fer-te membre de l’entitat?

Per fer-te membre de la Colla de Geganters de Badalona tan sols has de posar-te en contacte amb el nostre cap de colla i venir als assajos i sortides que fem al llarg de l’any. Si vols ser geganter/a, graller/a o caixer/a només cal tenir ganes i empenta!

.

Posa’t en contacte amb nosaltres

Pots posar-te en contacte amb nosaltres de diverses maneres, ja sigui a través del nostre Facebook, venint-nos a visitar els dies d’assaig al nostre local o bé amb el formulari de contacte!
%d bloggers like this: