L’escola gegantera

Què és i per què es fa?

En Tasi i la Mariona ballant el Valset de Badalona a la Plana, l'any 2012.
En Tasi i la Mariona ballant el Valset de Badalona a la Plana, l’any 2012.

El dia 15 d’agost de 2007 al vespre, es va estrenar una nova parella de gegantons, en Tasi i na Mariona, les còpies en petit dels gegants vells de la ciutat, n’Anastasi i na Maria. El naixement d’aquestes noves figures no era en va, sinó que el que s’ha volgut des del primer moment és que els alumnes de sisè de primària d’una escola de Badalona siguin els responsables de fer-los ballar i de vetllar per al seu bon estat al llarg del curs i que, l’any següent, passin el relleu a un altre centre de manera que, al llarg del temps, els gegantons vagin visitant tots i cadascun dels barris i escoles de la ciutat.

Aquest projecte va dirigit a tots els alumnes de primària del centre escolar en qüestió, tot i que, per qüestions d’alçada, són els nois i noies de sisè els que fan ballar els gegantons.

L’objectiu de tot plegat és clar: promoure la cultura tradicional i popular catalana a Badalona i fer més propers els elements festius de la ciutat, en aquest cas els gegants. És la manera que els més petits puguin participar activament a les festes de la ciutat i que coneguin el món geganter i tot allò que l’envolta. A més, no deixa de ser una tasca d’equip que ajuda a cohesionar el grup de treball i també es promou l’esforç i el companyerisme.

Per tant, els nois i noies acaben sabent dur, acompanyar i ballar els gegantons. També aprenen el Valset de Badalona, que és la seva dansa, i a enfaixar-se, fet imprescindible per a carregar pes sense fer-se mal a l’esquena. A més, se’ls fa entendre què és el que porten sobre les espatlles: no és un ninot de cartró i fusta que fa voltes, sinó un símbol que representa al poble, a la ciutat, un element festiu d’una llarga tradició a la nostra vila.

Els gegantons es regeixen per un protocol en el que es diu que aquests han de participar a la cercavila petita de les Festes de Maig, al Badagegants i a la Nit de Sant Anastasi. També en algunes ocasions poden arribar a sortir de la ciutat i poden participar en festes escolars, sempre amb el vist-i-plau de la Colla de Geganters de Badalona.

.

Què s’ha de fer per a optar a ser escola gegantera?

L’únic que cal són ganes de difondre la cultura! Des de la Colla de Geganters de Badalona convidem a tots els centres escolars de la ciutat a participar d’aquest projecte comú.

Si voleu que el vostre centre pugui ser l’escola gegantera d’aquest curs, tan sols cal que us poseu en contacte amb nosaltres! Des de la nostra entitat us oferim l’assessorament necessari per tal d’assolir els diversos objectius.

.

Les escoles que ja han format part del projecte

El balanç final és molt positiu: hem aconseguit que neixin nous gegants a les escoles i que més d’una família continuï vinculada al món geganter. A més, ja són molts més els que coneixen de més a prop els gegants de Badalona que era, sens dubte, el que volíem assolir!

Des de l’any 2007 no han estat pocs els centres que han participat al projecte. I el més important és que han estat escoles situades en punts ben diversos de la ciutat. Així que, per acabar, agraïm als Centres d’Educació Infantil i Primària de Badalona que han format part d’aquest propòsit. Moltes gràcies!

CURS ESCOLA BARRI
2007-2010 CEIP Joan Coret Puigfred
2010-2011 CEIP Lola Anglada Canyadó
2011-2012 CEIP Progrés Progrés
2012-2013 CEIP Llorens Artigas Nova Lloreda
2015-2017 Salesians Badalona Progrés
A %d bloguers els agrada això: