La música

La música i els gegants

El flabiolaire acompanyant als gegants a la dècada dels anys 60
El flabiolaire acompanyant als gegants a la dècada dels anys 60

Des dels seus inicis, els gegants de Badalona havien anat sempre acompanyats d’un flabiolaire i un timbaler els quals eren els encarregats d’entonar les músiques. De fet, als pressupostos per a la Festa Major de l’any 1907 s’hi contempla un petit sou de 51 pessetes per als “porta-nanos” i el “fluviolé”, d’aquí que en puguem assegurar la seva existència des de principis del segle passat.

Amb el transcurs dels anys el timbal fou substituït per un tamborí i d’aquesta manera trobem imatges dels gegants ballant pels carrers de la vila acompanyats pel flabiol i el tamborí.

Aquesta tradició es perllongà al llarg del temps fins als anys setanta. A partir de llavors van començar a aparèixer els grallers, malgrat que encara no formaven part de la colla ja que ni tan sols existia.

Amb la formació de la nostra entitat l’any 1986, es va començar a crear un grup de músics que de mica en mica anava creixent fins a ser més d’una quinzena de grallers i caixers.

Els grallers i els caixers de la colla

Els músics de la Colla de Geganters de Badalona
Els músics de la Colla de Geganters de Badalona

Actualment la música la posen el grup de músics de la Colla de Geganters de Badalona, format per una bona colla de grallers i una caixera que ens acompanyen a cada sortida que fem.

Tot i això, de vegades canviem les gralles per tarotes, flabiols o sacs de gemecs i la caixa per un tamborí, i és que la varietat musical no deixa de ser una de les riqueses de la nostra cultura tradicional.

A voltes fem ballar els gegants amb música a càrrec d’una cobla de sardanes o d’algun grup de música tradicional com La Banda d’en Vinaixa, el Grupet o els Ministrils del Raval, de Terrassa. Fins i tot, quan l’Àliga o n’Anastasi i na Maria entren dins l’església de Santa Maria per l’Ofici de Festa Major han arribat a ballar amb música de flautes travesseres, orgue o violoncel.

Fes-te músic!

Si et vols posar a tocar la caixa o la gralla a la colla, no dubtis en posar-te amb contacte amb nosaltres. T’hi esperem amb els braços oberts! Només cal que ens envïis un missatge de correu electrònic i t’informarem dels assajos i de les sortides.

A %d bloguers els agrada això: