Follet i Dimonieta

Dimonieta

La Dimonieta no és una geganta absent de simbologia, ans al contrari: a la mà esquerra hi duu una poma que ens convida a tastar-la, però la serp que porta a l’altra mà ens manté a ratlla, tot recordant-nos amb les seves banyetes que, encara que amb els ulls ens inciti a acostar-nos-hi, és filla del Dimoni. La llegenda afegeix que, en una nit de llamps i trons, una de les gegantes de la ciutat es va trobar amb el Dimoni i d’allà en va nèixer la seva filla: cara angelical però amb unes petites banyes. Però encara ara no sabem qui és la mare, ja que totes es guarden molt bé el secret entre elles.

L’any 1940 es va fer la primera cremada del Dimoni, tradició que amb els anys s’ha fet amb els cors dels badalonins i badalonines. El dimoni i Badalona han anat sempre junts d’ençà i s’ha establert un lligam molt fort fins al punt que aquest acte representa la Festa Major de Maig, essent el moment àlgid.

Per altra banda, els gegants de la Ciutat eren massa pesats fent que moltes noies de la colla no poguessin fer-los ballar amb comoditat. Davant d’aquests dos fets es decidí fer un gegant de dimensions una mica més reduïdes i d’un pes acceptable per tal que les fèmines geganteres poguessin prendre part de les festes. Elles i l’escultor terrassenc Jordi Grau es varen reunir per a pensar com seria la nova figura i no va ser fins que va estar enllestida quan la resta de la Colla de Geganters de Badalona pogué veure-la. Què millor que combinar el dimoni, la bellesa i la seducció femenina per a fer la nova gegantona?

Fou estrenada per les Festes de Maig, el 10 de maig de 1993 enmig d’una gran expectació. Tot i el pas dels anys, la Dimonieta mai ha perdut el seu encant i, de fet, continua cridant l’atenció de tots aquells que la veuen passar pels carrers (i de quina manera!). Sens dubte, va ser una figura que va trencar tots els esquemes i que Badalona se l’ha feta seva.

Per a celebrar el seu 10è aniversari, i de la millor manera possible, per la Nit de Sant Anastasi 2003 estrenà un nou vestit tot mantenint la línia tan característica que té.

Què balla?

La Dimonieta té com a música pròpia la Gala on balla sola. L’any 2013 es va fer una adaptació amb corrandes on hi participa el Follet. També cal destacar que l’any 2003 es va presentar el Tango del Rajà on la Dimonieta fa de parella amb el Baró de Godmar.

Follet

Els més menuts de la colla, és a dir, els que en un futur no massa llunyà farien ballar els gegants de la ciutat, no tenien cap figura feta a mida perquè poguessin començar a fer les primeres voltes i passos al so de la gralla i el tabal.

Aquest fou el detonant de la construcció del Follet, un gegantó ben simpàtic que el porten infants d’entre 6 i 12 anys i d’aquesta manera poden participar activament a les festes majors i a les sortides.

Fou elaborat per Jordi Grau escultor del taller El Drac Petit de Terrassa; el 1998 i s’estrenà per les Festes de Maig d’aquell mateix any, unes festes que varen estar marcades per la celebració dels 140 anys de n’Anastasi i na Maria així com també per la recuperació de l’Àliga.

Què balla?

El 2013, per celebrar el seu 15è aniversari, es va adaptar la música de la Gala afegint unes corrandes per tal de ballar de parella amb la Dimonieta.
A %d bloguers els agrada això: