Anastasi i Maria

Els gegants Anastasi i Maria.
Els gegants Anastasi i Maria.

Amb més de cent cinquanta anys de vida a l’esquena, n’Anastasi i na Maria són els gegants més antics de la ciutat i els primers documentats. Foren comprats per 1270 pessetes de l’època per la Confraria de Sant Anastasi l’any 1858 a un taller de Barcelona.

Any rere any i fins al 1880 van anar sortint ininterrompudament al carrer, però llavors ho deixaren de fer degut als problemes econòmics que suposava restaurar-los per part de la Confraria. Així que 14 anys més tard, la Comissió de Festes de l’Ajuntament després d’algunes converses i reunions entre ells i la Confraria acordaren un preu amb el qual l’Ajuntament els comprà i els arreglà.

A partir dels anys 20 el gegant deixà enrere aquell barret tan característic que encara porta avui en dia per lluir una corona, de la mateixa manera que ho va fer la geganta. Al cap d’uns anys, amb la proclamació de la segona República (1931) les corones foren tretes de les testes dels gegants, tal i com passà en moltes poblacions catalanes.

Van estar en actiu fins als anys 40, quan a causa del seu mal estat foren substituïts per una altra parella. L’any 1981 es varen trobar els antics gegants al dipòsit de la Brigada Municipal i 4 anys més tard, després de ser restaurats, van tornar a sortir al carrer. L’any 1986 varen patir un incendi i van haver de ser reconstruïts i és que quedaren molt malmesos. Des de 1987 fins a dia d’avui han sortit cada any per Festa Major, havent canviat de vestit l’any 2000, i ballant diverses danses destacant “La Coqueta” o també el “Ball del 150è Aniversari” (composició musical d’Enric Montsant feta expressament per l’ocasió).

El desembre de 2009, en motiu de la capitalitat de Badalona de la Cultura Catalana 2010, es varen escollir els set tresors materials i culturals de la nostra vila, amb la sort que n’Anastasi i na Maria foren escollits 7è tresor de la Ciutat.

MARIA ANASTASI
Alçada 3,76 m 3,82 m
Pes 70 kg 80 kg
Any de construcció 1858 1858
Constructor Desconegut Desconegut
Any de restauració 1985 | 1987 1985 | 1987
Restaurador Jordi Grau Jordi Grau
%d bloggers like this: