Anastasi i Maria

L’Anastasi i la Maria són els gegants més antics de la ciutat. Les seves sortides més importants són el 10 i l’11 de maig, diada de Sant Anastasi (Festes de Maig), i el 15 d’agost, diada de Santa Maria (Festa Major).

L’orígen d’aquests gegants el trobem el 1858, moment en que són adquirits per la Confraria de Sant Anastasi. Aquelles figures foren comprades a un taller barceloní pel preu de 1270 pessetes de l’època. Els gegants que van arribar a Badalona vindrien a imatge d’un antic conseller de la ciutat de Barcelona i una dama vestida a la moda de l’època vuitcentista.

Any rere any i fins al 1880 van anar sortint ininterrompudament al carrer, però llavors ho deixaren de fer degut als problemes econòmics que suposava restaurar-los per part de la Confraria. Així que 14 anys més tard, la Comissió de Festes de l’Ajuntament després d’algunes converses i reunions entre ells i la Confraria acordaren un preu amb el qual l’Ajuntament els comprà i els arreglà.

A partir dels anys 20 el gegant deixà enrere aquell barret tan característic que encara porta avui en dia per lluir una corona, de la mateixa manera que ho va fer la geganta. Al cap d’uns anys, amb la proclamació de la segona República (1931) les corones foren tretes de les testes dels gegants, tal i com passà en moltes poblacions catalanes.

Van estar en actiu fins als anys 40, quan a causa del seu mal estat foren substituïts per una altra parella. L’any 1981 es varen trobar els antics gegants al dipòsit de la Brigada Municipal i 4 anys més tard, després de ser restaurats, van tornar a sortir al carrer. L’any 1986 varen patir un incendi i van haver de ser reconstruïts i és que quedaren molt malmesos. Des de 1987 fins a dia d’avui han sortit cada any per Festa Major, havent canviat de vestit l’any 2000.

El desembre de 2009, en motiu de la capitalitat de Badalona de la Cultura Catalana 2010, es varen escollir els set tresors materials i culturals de la nostra vila, amb la sort que n’Anastasi i na Maria foren escollits 7è tresor de la Ciutat.

Què ballen?

El seu ball per excel·lència és “La Coqueta”, una havanera composta per Josep Olivella. La coreografia es va estrenar el 1992 durant les Festes de Maig. Com a ball propi també tenen, des de la seva recuperació, el “Valset de Badalona” que forma part del Ball de Gegants i Capgrossos de Badalona estrenat el 1982.

Des del 1990 interpreten el Ball de Santa Maria durant les ofrenes de l’Ofici de Festa Major a dins de l’església de Santa Maria cada 15 d’agost. Aquesta melodia està extreta del Llibre Vermell de Montserrat.

A la Festa Major del 2008 estrenen el “Ball del 150è aniversari”, una composició d’Enric Montsant i que en la versió original hi participen el Tasi i la Mariona. Tanmateix, també encapçalen el Ball de Cort, un ball estrenat el 1998 i on hi participen les quatre parelles de la ciutat.
MARIAANASTASI
Alçada3,76 m3,82 m
Pes70 kg80 kg
Any de construcció18581858
ConstructorDesconegutDesconegut
Any de restauració1985 | 19871985 | 1987
RestauradorJordi GrauJordi Grau
A %d bloguers els agrada això: