Dimonieta

La gegantona Dimonieta
La gegantona Dimonieta

L’any 1940 es va fer la primera cremada del Dimoni, tradició que amb els anys s’ha fet amb els cors dels badalonins i badalonines. El dimoni i Badalona han anat sempre junts d’ençà i s’ha establert un lligam molt fort fins al punt que aquest acte representa la Festa Major de Maig, essent el moment àlgid.

Per altra banda, els gegants de la Ciutat eren massa pesats fent que moltes noies de la colla no poguessin fer-los ballar amb comoditat. Davant d’aquests dos fets es decidí fer un gegant de dimensions una mica més reduïdes i d’un pes acceptable per tal que les fèmines geganteres poguessin prendre part de les festes. Elles i l’escultor terrassenc Jordi Grau es varen reunir per a pensar com seria la nova figura i no va ser fins que va estar enllestida quan la resta de la Colla de Geganters de Badalona pogué veure-la. Què millor que combinar el dimoni i la bellesa i la seducció femenina per a fer la nova gegantona?

No és una gegantona absent de simbologia, ans al contrari: a la mà esquerra hi duu una poma que ens convida a tastar-la, però la serp que porta a l’altra mà ens manté a ratlla, tot recordant-nos amb les seves banyetes que, encara que amb els ulls ens inciti a acostar-nos-hi, és filla del Dimoni.

Fou estrenada per les Festes de Maig de 1993 enmig d’una gran expectació. Tot i el pas dels anys, la Dimonieta mai ha perdut el seu encant i, de fet, continua cridant l’atenció de tots aquells que la veuen passar pels carrers (i de quina manera!). Sens dubte, va ser una figura que va trencar tots els esquemes i que Badalona se l’ha feta seva.

Per a celebrar el seu 10è aniversari i de la millor manera possible, per la Nit de Sant Anastasi 2003 estrenà un nou vestit que, tot i mantenir la mateixa línia, és tan esplèndid com sempre.

DIMONIETA
Alçada 2,78 m (i 7cm de corona)
Pes 26 kg
Any de construcció 1993
Constructor Jordi Grau
A %d bloguers els agrada això: