Ferrer de Gualbes i Elionor de Santcliment

Els gegants Ferrer de Gualbes i Elionor de Santcliment
Els gegants Ferrer de Gualbes i Elionor de Santcliment

Per la Festa Major de l’any 1970 s’estrenarà aquesta parella de gegants feta a València, la qual fou encarregada per l’Ajuntament de llavors per tal de substituir els gegants anteriors. Les mans i les testes eren de guix, i el cos era una estructura de vímet, fet que fa pensar que el constructor es dedicava a fer ninots de falla.

Al trobar-se en una època en la que les festivitats municipals de Badalona anaven a la baixa i essent els gegants que han estat menys anys en actiu (amb prou feines van arribar a sortir 10 anys consecutius) a causa del ràpid deteriorament de les figures, aquesta parella no arrelà gaire a la ciutat.

A finals dels anys vuitanta foren retrobats al magatzem municipal i s’encarregà a l’escultor terrassenc Jordi Grau que en fes una rèplica exacta per tal que els gegants poguessin tornar a sortir al carrer. I així fou: el dia 10 de maig de 1991 els badalonins van veure uns gegants no massa coneguts però que ràpidament tothom se’ls va fer seus.

N’Elionor de Santcliment representa la pubilla dels barons de la Torre de Badalona i en Ferrer de Gualbes un noble català l’escut del qual lluïa les ones blaves que avui en dia podem veure a l’escut de la nostra vila.

Després de la seva recuperació dansaven el “Valset Valencià”, en honor als seus orígens, però des del 2001 ballen “L’Emilio”, una havanera molt voltada i ben maca de veure.

ELIONOR DE SANTCLIMENT FERRER DE GUALBES
Alçada 3,46 m (i 7cm de corona) 3,51 m (i 7cm de corona)
Pes 46 kg 49 kg
Any de construcció 1971 1971
Constructor Desconegut (València) Desconegut (València)
Any de restauració 1991 1991
Restaurador Jordi Grau Jordi Grau
%d bloggers like this: