Jeroni i Badamar

Els gegants Jeroni i Badamar

Els gegants Jeroni i Badamar

Quan els gegants vells deixaren de sortir pel seu mal estat i el seu pes més que considerable (s’apropaven als 100kg) l’Ajuntament encarregà al taller barceloní “El Ingenio” una nova parella de gegants per a la ciutat. Aquests, coneguts tradicionalment com els “gegants Reis” o “els gegants del Corpus”, varen aparèixer a Badalona per la Festa Major de 1946 i sortiren sense interrupció fins a finals dels anys seixanta.

Al llarg de la seva primera etapa de vida varen canviar de vestit a finals dels anys 50, mantenint el seu aspecte reial però posant-los-hi una capa i renovant el cavallet, fet que va fer que decreixessin en alçada.

A mitjans dels anys 90, gairebé 30 anys després de la seva desaparició, la Colla de Geganters de Badalona engegà un projecte per a recuperar-los. Tot i que mai més s’han trobat els gegants d’aquells temps, l’any 1996 fou estrenada una còpia dels gegants feta a partir de fotografies i dels antics motllos a càrrec del taller terrassenc “El Drac Petit”.

Foren batejats amb noms molt badalonins: ells es diu Jeroni (duu el nom del Monestir del segle XV que hi ha a la Serralada de Marina, Sant Jeroni de la Murtra) i ella, Badamar (relacionant Badalona i la mar, que sempre han estat molt lligades).

Sens dubte que el seu ball és dels més espectaculars, sinó el més, que es dansen avui en dia: “La Melicana”. El final amb el cop d’esquena és la cirereta del pastís d’aquesta formosa havanera.

Aquesta és la parella de gegants més viatgera i que representa la nostra ciutat a les diverses festes majors del país i de l’estranger: han arribat a viatjar a Bèlgica, França i Romania!

BADAMAR JERONI
Alçada 3,54 m (i 22cm de corona) 3,60 m (i 20cm de corona)
Pes 46 kg 49 kg
Any de construcció 1946 1946
Constructor Taller “el Ingenio” Taller “el Ingenio”
Any de recuperació 1996 1996
Constructor Jordi Grau Jordi Grau
Anuncis