Jeroni i Badamar

Els gegants Jeroni i Badamar
Els gegants Jeroni i Badamar

Quan els gegants vells deixaren de sortir pel seu mal estat i el seu pes més que considerable (s’apropaven als 100kg) l’Ajuntament encarregà al taller barceloní “El Ingenio” una nova parella de gegants per a la ciutat. Aquests, coneguts tradicionalment com els “gegants Reis” o “els gegants del Corpus”, varen aparèixer a Badalona per la Festa Major de 1946 i sortiren sense interrupció fins a finals dels anys seixanta.

Al llarg de la seva primera etapa de vida varen canviar de vestit a finals dels anys 50, mantenint el seu aspecte reial però posant-los-hi una capa i renovant el cavallet, fet que va fer que decreixessin en alçada.

A mitjans dels anys 90, gairebé 30 anys després de la seva desaparició, la Colla de Geganters de Badalona engegà un projecte per a recuperar-los. Tot i que mai més s’han trobat els gegants d’aquells temps, l’any 1996 fou estrenada una còpia dels gegants feta a partir de fotografies i dels antics motllos a càrrec del taller terrassenc “El Drac Petit”.

Foren batejats amb noms molt badalonins: ells es diu Jeroni (duu el nom del Monestir del segle XV que hi ha a la Serralada de Marina, Sant Jeroni de la Murtra) i ella, Badamar (relacionant Badalona i la mar, que sempre han estat molt lligades).

Sens dubte que el seu ball és dels més espectaculars, sinó el més, que es dansen avui en dia: “La Melicana”. El final amb el cop d’esquena és la cirereta del pastís d’aquesta formosa havanera.

Aquesta és la parella de gegants més viatgera i que representa la nostra ciutat a les diverses festes majors del país i de l’estranger: han arribat a viatjar a Bèlgica, França i Romania!

BADAMAR JERONI
Alçada 3,54 m (i 22cm de corona) 3,60 m (i 20cm de corona)
Pes 46 kg 49 kg
Any de construcció 1946 1946
Constructor Taller “el Ingenio” Taller “el Ingenio”
Any de recuperació 1996 1996
Constructor Jordi Grau Jordi Grau
%d bloggers like this: