Jeroni i Badamar

Quan els gegants vells deixaren de sortir pel seu mal estat i el seu pes més que considerable (s’apropaven als 100kg) l’Ajuntament encarregà al taller barceloní “El Ingenio” una nova parella de gegants per a la ciutat. Aquests, coneguts tradicionalment com els “gegants Reis” o “els gegants del Corpus”, varen aparèixer a Badalona per la Festa Major de 1946 i sortiren sense interrupció fins a finals dels anys seixanta.

Al llarg de la seva primera etapa de vida varen canviar de vestit a finals dels anys 50, mantenint el seu aspecte reial però posant-los-hi una capa i renovant el cavallet, fet que va fer que decreixessin en alçada.

A mitjans dels anys 90, gairebé 25 anys després de la seva desaparició, la Colla de Geganters de Badalona engegà un projecte per a recuperar-los. Tot i que mai més s’han trobat els gegants d’aquells temps, l’any 1996 fou estrenada una còpia dels gegants feta a partir de fotografies i dels antics motllos a càrrec del taller terrassenc “El Drac Petit”.

Foren batejats amb noms molt badalonins: ells es diu Jeroni (duu el nom del Monestir del segle XV que hi ha a la Serralada de Marina, Sant Jeroni de la Murtra) i ella, Badamar (relacionant Badalona i la mar, que sempre han estat molt lligades).

Aquesta és la parella de gegants més viatgera i que representa la nostra ciutat a les diverses festes majors del país i de l’estranger: han arribat a viatjar a Bèlgica, Itàlia, França i Romania.

Una nova imatge i simbologia

El 7 de maig de 2021, coincidint amb el 75è aniversari històric, les figures van presentar nova imatge amb l’estrena de joies (per part del taller Lacedemon), vestits (projectat per la figurinista Gemma Malé) i perruques (obra de Damaret). La nova simbologia va incorporar nous elements vinculats al Corpus i al Monestir de Sant Jeroni de la Murtra.

Fites

Des de la seva recuperació, els Gegants del Corpus destaquen per participar en diverses fites i actes emblemàtics. Així, el 2005(magrat la pluja) participen en una baixada de gegants amb barca pel Riu Ebre i el 2010 participen en la rebuda, retransmesa per TV3, dels tres Reis de l’Orient de la ciutat. Tanmateix, el 2004 reben la flama dels Specials Olympics quan la ciutat en va ser seu i el 2007 participen en diverses representacions de l’Auca del Senyor Esteve en motiu del centenari de la obra.

Què ballen?

El seu ball pròpi és “La Melicana”, estrenat el 10 de maig de 1999. És una havanera de Jaume Vidal que es va usar per coreografiar la dansa. Els moviments simètrics i el cop d’esquena final han fet que aquesta dansa hagi estat demanada en moltes mostres de balls. L’any 2015 aquest ball va rebre el primer premi del concurs de balls de gegants celebrat a Igualada.
BADAMARJERONI
Alçada3,54 m (i 22cm de corona)3,60 m (i 20cm de corona)
Pes46 kg49 kg
Any de construcció19461946
ConstructorTaller “el Ingenio”Taller “el Ingenio”
Any de recuperació19961996
ConstructorJordi GrauJordi Grau
A %d bloguers els agrada això: