Ripal i Brunel·la del Mar

Els gegants Ripal i Brunel·la del Mar.
Els gegants Ripal i Brunel·la del Mar.

Feia ben bé 2 anys que a Badalona no hi havia cap parella de gegants que sortissin pel carrer per les Festes Majors. Per aquest motiu va néixer aquesta parella de gegants, fets de fibra de vidre i construïts per l’escultor badaloní Jordi Liñán. Foren estrenats el dia 23 d’abril de 1982 juntament amb una comparsa de capgrossos en el marc de la fira del llibre que es celebra entorn de Sant Jordi. Aquests gegants representen un pirata sarraí dels que feien incursions a les nostres costes i una pubilla badalonina de l’època medieval.

A causa de la retallada en el pressupost del vestuari dels gegants, els primers robers que duien no eren del tot lluïts, i als badalonins no els féu massa gràcia. Per això un any després de la seva estrena varen canviar de vestit i varen ser arreglats pel taller tianenc “Can Boter”.

Fins a l’any 1986 no hi havia cap entitat que es fes càrrec dels gegants, però va ser llavors quan es fundà l’actual Colla de Geganters de Badalona. Ells impulsaren una restauració profunda d’aquesta parella ja que el pas dels anys els havia passat factura. Així que al 1988, aprofitant la celebració de la XXVIII Ciutat Pubilla de la Sardana a Badalona, varen aparèixer per primera vegada pels carrers de la ciutat amb els nous vestits i amb les figures acabades de restaurar a càrrec de Jordi Grau.

Han voltat molt aquests gegants: des de Sitges fins a Maó, des de Sant Cugat del Vallès fins a Còrsega, però sempre dansant “La Riprunel·la” o, des del 2012, l’havanera “Vestida de Nit”.

En el marc del Badagegants 2018, dins l’acte “Gegants, on sou?” s’estrenen unes rèpliques dels gegants degut al mal estat en el que es trobaven. Les còpies es construeixen durant l’any 2017 al taller El Drac Petit de Terrassa a mans d’en Jordi Grau i agafaran el relleu de les peces originals.

BRUNEL·LA DEL MAR RIPAL
Alçada 3,62 m 3,88 m
Pes 60 kg 56 kg
Any de construcció 1982 1982
Constructor Jordi Liñán Jordi Liñán
Any de restauració 1983 | 1988 | 2017 (còpia) 1983 | 1988 | 2017 (còpia)
Restauradors Taller “Can Boter” | Jordi Grau Taller “Can Boter” | Jordi Grau
%d bloggers like this: