Ripal i Brunel·la del Mar

En Ripal i la Brunel·la són coneguts com els gegants moros de Badalona. Ell representa un pirata sarraí i ella una pubilla badalonina de l’època medieval. Quan es van estrenar feia ben bé 2 anys que a Badalona no hi havia cap parella de gegants que sortissin pel carrer per les Festes Majors. Per aquest motiu va néixer aquesta parella de gegants, construïts per l’escultor badaloní Jordi Liñán. Foren estrenats el dia 23 d’abril de 1982 juntament amb una comparsa de capgrossos en el marc de la fira del llibre que es celebra entorn de Sant Jordi.

A causa de la retallada en el pressupost del vestuari dels gegants, els primers robers que duien no eren del tot lluïts, i als badalonins no els féu massa gràcia. Per això un any després de la seva estrena varen canviar de vestit i varen ser arreglats pel taller tianenc “Can Boter”.

Fins a l’any 1986 no hi havia cap entitat que es fes càrrec dels gegants, però va ser llavors quan es fundà l’actual Colla de Geganters de Badalona. Ells impulsaren una restauració profunda d’aquesta parella ja que el pas dels anys els havia passat factura. Així que al 1988, aprofitant la celebració de la XXVIII Ciutat Pubilla de la Sardana a Badalona, varen aparèixer per primera vegada pels carrers de la ciutat amb els nous vestits i amb les figures acabades de restaurar a càrrec de Jordi Grau.

Han voltat molt aquests gegants: des de Sitges fins a Maó, des de Sant Cugat del Vallès fins a Còrsega, passant per Navarra i tot!

En el marc del Badagegants 2018, dins l’acte “Gegants, on sou?” s’estrenen unes rèpliques dels gegants degut al mal estat en el que es trobaven. Les còpies es construeixen durant l’any 2017 al taller El Drac Petit de Terrassa a mans d’en Jordi Grau i agafaren el relleu de les peces originals.

Què ballen?

L’any 1992, amb motiu del seu 10è aniversari, van estrenar “La Riprunel·la”, un ball que va ser mereixedor del primer guardó del 1r Concurs de Balls de Gegants, celebrat a Móra d’Ebre el 1994. Vint anys més tard, el 2012 i amb motiu del seu 30è aniversari, van estrenar l’havanera del Vestida de Nit, obra de Càstor Pérez. Tanmateix, i des de la seva estrena, ballen el Ball de Gegants i Capgrossos de Badalona i des del 1998 el Ball de Cort.

BRUNEL·LA DEL MARRIPAL
Alçada3,62 m3,88 m
Pes60 kg56 kg
Any de construcció19821982
ConstructorJordi LiñánJordi Liñán
Any de restauració1983 | 1988 | 2017 (còpia)1983 | 1988 | 2017 (còpia)
RestauradorsTaller “Can Boter” | Jordi GrauTaller “Can Boter” | Jordi Grau
A %d bloguers els agrada això: