Restauració d’en Ripal, na Brunel·la i els capgrossos

L’objectiu

En Ripal i na Brunel·la del Mar

En Ripal i na Brunel·la del Mar

El dia 23 d’abril de 1982 a les 12 del migdia una nova parella de gegants trepitjava els carrers de Badalona, acompanyats d’una comparsa de 9 capgrossos, els quals foren batejats el dia 2 de maig d’aquell mateix any amb el nom de Ripal i Brunel·la del Mar.

Han passat tres dècades des que es varen estrenar i, des de l’any 1988, no han tornat a passar pel taller. Això fa que avui en dia haguem de parlar de la necessitat d’una restauració profunda de les dues figures perquè el temps els ha passat factura: el cavallet de fusta cal renovar-lo; la cara, les mans i els cossos s’han de pintar i reforçar, s’haurien de fer nous els vestits… vaja, que hi ha molta feina a fer al darrere i, conseqüentment, un pressupost força elevat.

El passat 2012, en motiu dels 30 anys dels gegants i la comparsa de capgrossos, vam engegar una campanya amb l’objectiu de recollir el fons necessari per a restaurar en Ripal i na Brunel·la del Mar i, a més, recuperar els capgrossos que els acompanyaven.

 

Què estem fent

Des de l’abril de 2012 hem anat creant marxandatge dels gegants i els capgrossos amb la triple intenció de difondre el món geganter badaloní, el projecte de restauració dels gegants moros i recaptar fons per tal d’aconseguir l’objectiu que ens hem proposat per l’any 2017. Tots aquests objectes els podeu aconseguir a les paradetes que muntem al “Sigues la festa”, al “Badagegants, a la “Festa del Badiu”, al “Faldilles enlaire!” i a la “Fira de Gegants i Capgrossos de Badalona”. També allà on anem portem alguns dels productes, així que quan ens veieu pels carrers i places no dubteu en preguntar-nos sobre el marxandatge. També hi ha alguns establiments que de manera continuada tenen xapes dels gegants i postals dels capgrossos.

Xapes dels gegants de Badalona

Són deu xapes de les quatre parelles de gegants de la ciutat (n’Anastasi, na Maria, en Jeroni, na Badamar, en Ferrer de Gualbes, n’Elionor de Santcliment, en Ripal i na Brunel·la del Mar) i dels dos gegantons de la Colla de Geganters de Badalona (el Follet i la Dimonieta), amb un color de fons segons cada parella o figura. Les podeu aconseguir a la Bomboneria Almera (carrer de Mar nº 70).

Postals dels capgrossos de Badalona

És una col·lecció de vuit postals. A cada una hi ha un dels set capgrossos en algun punt emblemàtic de la ciutat com són el Camp de la Penya, la Platja dels Pescadors o l’Escorxador de la Salut, a més d’una imatge amb tota la comparsa de capgrossos al Pont del Petroli. Les podeu trobar a la Bomboneria Almera (carrer de Mar nº 70).

Imant de n’Anastasi i na Maria

Imant de nevera amb una imatge (la que va ser el cartell de la primera Fira de Gegants i Capgrossos de Badalona) dels gegants centenaris, n’Anastasi i na Maria.

La breu història dels gegants

Es tracta d’una col·lecció de quatre tríptics en els que hi ha la història de les quatre parelles de gegants de la ciutat, la fitxa tècnica de cada figura, la història dels personatges que representen, a més d’una fotografia actual i una d’històrica dels gegants.

Els punts de llibre dels gegants i l’àliga

La lectura és un hàbit que cal tenir-lo, però de ben segur que sense un punt de llibre seria caòtic. Aquest 2013, de cara a la II Fira de Gegants i Capgrossos de Badalona, els més joves i menuts de la Colla (que també tenen ganes de poder restaurar els gegants i els capgrossos) han treballat de valent per fer una col·lecció d’11 punts de llibre amb les imatges dels gegants i l’àliga.

“Anastasi i Maria, el conte”

Feia molts anys que teníem escrits alguns contes sobre els gegants de Badalona, i coincidint amb la Diada de Sant Jordi 2014, vam decidir publicar-ne un: el que parla sobre com i per què els badalonins van voler fer uns gegants en honor als patrons de la vila, n’Anastasi i na Maria.

.

Agraïments

Ens estan ajudant a tirar endavant el projecte els establiments i empreses següents:

A tots vosaltres, moltes gràcies!

Anuncis