Notícies 2016

18 de desembre

Aquest cap de setmana ha estat l’esprint final de temporada. Dissabte vam ser a Santa Coloma de Gramenet per assajar la Dansa del Maresme amb la resta de colles de la comarca i per participar de l’espectacle “Històries de llevant”, organitzat per Els Gegants Som. D’aquesta manera es commemorava el 25è aniversari de la Coordinadora de Geganters del Maresme a la ciutat que, diumenge acolliria la Trobada de Gegants Comarcal.

Així doncs, el 18 de desembre més de 20 parelles de gegants es van aplegar al centre de Santa Coloma. Després de fer una cercavila, i havent tingut lloc els balls protocolaris dels gegants de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, vam portar a plaça el ball que, any rere any, ballem els gegants del Maresme plegats. En acabat, s’ha donat a conèixer quin gegant serà el proper Hereu del Maresme: l’Esteve de Cabrils. L’enhorabona!

.

5 d’octubre

Només queden 10 dies per la Fira! És per això que a partir d’avui podeu consultar el programa d’activitats i tota la informació referent a la V Fira de Gegants i Capgrossos de Badalona a la pàgina següent:

https://gegantsbadalona.org/noticies/v-fira-de-gegants-i-capgrossos-de-badalona/

A banda, també hem fet públic el cartell de l’edició d’enguany:

Cartell de la V Fira de Gegants i Capgrossos de Badalona
Cartell de la V Fira de Gegants i Capgrossos de Badalona

.

4 d’octubre

Apunteu-vos la data: dissabte 15 d’octubre. La setmana vinent arriba la cinquena edició de la Fira de Gegants i Capgrossos de Badalona!

.

1 d’agost

Ja teniu disponible el programa de Festa Major i la secció especial de la nostra web on trobareu informació sobre els diversos actes en els que hi participarem. De la Festa Major d’enguany destaquem l’acte de celebració dels 30 anys de la colla, “30 anys GEGANTS”, que tindrà lloc dissabte 13 d’agost a les 20 h. a la plaça de la Vila.

www.gegantsbadalona.org/noticies/festa-major

Cartell de la Festa Major 2016.
Cartell de la Festa Major 2016.

.

31 de juliol

Després de més d’un mes sense sortides, que l’hem aprofitat per carregar les piles, aquesta tarda hem anat a Cubelles per participar a la XXXIIa Trobada de Gegants. Hem fet una llarga cercavila pels carrers del poble i, en arribar a la plaça de la Vila, cada colla ha fet un ball. Finalment hem fet un sopar de germanor les més de 10 colles que havíem estat convidades.

.

26 de maig

Avui dijous comença la celebració del Corpus. Aquest vespre hi haurà el Pregó i el Ball de Foc a la Rectoria de Santa Maria. Però serà diumenge el dia gros de la festa. Durant el matí, els veïns i veïnes de Dalt la Vila, així com diverses entitats i associacions de la ciutat, elaboraran les catifes pels carrers del barri. A veure si trobeu la nostra! A la tarda, després de l’Ofici, hi haurà la Processó en la que hi participaran els gegants Jeroni i Badamar i l’Àliga de la Ciutat.

Cartell i programa del Corpus 2016.
Cartell i programa del Corpus 2016.

.

25 de maig

L’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Badalona, juntament amb la col·laboració de la Colla de Geganters de Badalona, hem elaborat una geocerca (també conegut com a “geocaching”) sobre els gegants de Badalona. Sota el nom de “La Masia Gegant” es proposa resoldre un conjunt de preguntes i enigmes amb l’objectiu de trobar les coordenades on hi ha amagat el “caché”, una petita caixa on hi ha un paper per anotar el nom i la data de qui ha aconseguit acabar la geocerca. A l’enllaç següent hi trobareu tota la informació:

https://www.geocaching.com/geocache/GC6HEJ8_la-masia-gegant?guid=ef3301e4-360b-45fb-88f6-b25d323cb1e1

.

19 de maig

Arriben els últims actes de les Festes de Maig. Diumenge al migdia ens trobareu a l’antic Escorxador de la Salut, a la Festa de “las Migas”. Allà podreu gaudir d’una ballada de gegants, a més de tastar aquest plat tan típic que des de fa més de 35 anys la Comissió de Festes de la Salut prepara per les Festes. A la tarda, a les 18 h., a la plaça Roja de Sant Roc tindrà lloc un nou acte que serà el que posarà el punt i final a les Festes de Maig, com a mínim pel que fa a les colles de cultura tradicional. Aquest espectacle, sota el nom “Tanquem la festa”, cada any es celebrarà a un districte diferent de la ciutat. Us hi esperem!

.

17 de maig

El gruix de les Festes de Maig ja s’ha acabat. Deixem enrere dues setmanes molt intenses en les que, juntament amb les diverses entitats de cultura tradicional de Badalona, hem omplert carrers i places fent festa amb el poble, amb totes i tots. El temps ens ha fet la guitza, però no ha impedit que celebréssim la majoria dels actes programats. Dissabte 7 de maig va ser el Badagegants. Tot i que la XX Mostra de Balls la vam haver de fer sota cobert, al pavelló de la Plana, la festa va sortir la mar de bé. A més dels gegants de les escoles i els de la Ciutat, van participar els gegants i els nans de Montblanc, els gegants de Molins de Rei, els d’Igualada, els de Capellades i els de Sant Vicenç de Montalt.

El dia 10, per la Nit de Sant Anastasi, no vam poder sortir. La pluja va obligar a anul·lar el Ball a Plaça, el Seguici, la Tanda de Lluïment, l’Acte Secramental, el Ball de l’Àliga i la Cremada del Dimoni. Com recordareu, la Cremada es va acabar fent el dia 11 al vespre, després que durant el migdia haguéssim anat a l’Ofici Solemne de Sant Anastasi.

Diumenge dia 15 va ser l’altre dia gros per nosaltres. A les 17:45 h. a la plaça de Font i Cussó va tenir lloc el “Faldilles enlaire!” 2016. Vam fer més de 10 balls en els que van participar les diverses parelles de gegants de la Ciutat, a més dels gegants de Pomar, el Follet, la Dimonieta, el Follet Petit i en Bullafer. A més, vam comptar amb el Ball de Pescadors de Mataró. Amb tot, gairebé una hora d’espectacle que va acabar amb l’havanera “la Coqueta” ballada per 10 gegants a la vegadam un fet únic per commemorar el 30è aniversari de la nostra entitat.

.

2 de maig

Primer cap de setmana de festes superat! Hem començat amb un bon ritme, sense cap mena de dubte. Dissabte al matí vam portar els gegants, els capgrossos i l’Àliga cap a l’Ajuntament per muntar l’exposició que, com cada any, es pot visitar als baixos de la Casa de la Vila i al Refugi. A la tarda vam fer un assaig ben llarg per deixar a punt els balls que farem aquests primers dies de les Festes de Maig, que no en seran pas pocs. L’endemà ja vam sortir al carrer: al matí vam ser a la Rambla celebrant el “Sigues la festa!” i a la Fira d’Artesania de Sant Roc (acompanyats per la colla de geganters de Sant Jaume, de Barcelona). I a la tarda vam anar a la inauguració dels “Forjadors de la Festa”, on enguany hi trobareu moltes novetats. Val la pena anar-hi, us ho recomanem! Ara toca agafar forces per encarar el proper cap de setmana: divendres hi ha el Pregó, dissabte el Badagegants i diumenge la Festa del Badiu.

Els gegants de Sant Jaume (Barcelona) i en Jeroi i la Badamar a la Fira d'Artesania de Sant Roc.
Els gegants de Sant Jaume (Barcelona) i en Jeroi i la Badamar a la Fira d’Artesania de Sant Roc.

.

24 d’abril

Coincidint amb la Diada de Sant Jordi es va presentar el programa de les Festes de Maig 2016 al Teatre Principal. A l’acte van ser-hi presents l’alcaldessa de la ciutat, la regidora de l’àmbit Badalona Educadora, diversos regidors del consistori i representants de la Comissió de Festes i de les entitats de cultura tradicional i popular.

Fotografia dels assistents a la presentació del Programa de les Festes de Maig 2016 al Teatre Principal. Font: Comissió de Festes de Badalona.
Fotografia dels assistents a la presentació del Programa de les Festes de Maig 2016 al Teatre Principal. Font: Comissió de Festes de Badalona.

Aprofitant l’ocasió vam publicar a la pàgina web de la colla tota la informació sobre els actes de les Festes de Maig en els que ens hi trobareu. podeu consultar-ho a l’enllaç següent:

https://gegantsbadalona.org/noticies/festes-de-maig/

.

19 d’abril

Dissabte serem a la Fira de Sant Jordi. Per primera vegada des que es va començar a celebrar, les entitats de cultura tradicional i popular catalanes podrem prendre’n part de manera activa i directa, així que ens trobareu al carrer Francesc Layret al llarg de tot el dia, entre el carrer Jaume Borràs i el carrer del Temple. Si voleu roses, llibres, titelles de dit, punts de llibre, contes o xapes dels gegants i dels capgrossos, no dubteu a fer-nos una visita a la paradeta! Trobareu més informació a l’enllaç següent:

http://badalona.cat/portalWeb/getfile?dID=88466&rendition=web

.

15 d’abril

Demà dissabte a les 12:30 h. a la plaça de la Baixadeta (Can Canyadó) no us perdeu la Mostra d’Entremesos Populars: gegants, capgrossos, bèsties i danses medievals! Us deixem amb el programa d’activitats d’aquest cap de setmana de la Festa Medieval de Badalona:

Programa d'actes de la Festa Medieval de Badalona pel cap de setmana del 16 i el 17 d'abril.
Programa d’actes de la Festa Medieval de Badalona pel cap de setmana del 16 i el 17 d’abril.

.

8 d’abril

D’aquí a poc més d’una setmana és el gruix de la Festa Medieval de Badalona. Dissabte dia 16 d’abril a les 12:30 h. ens trobareu a la plaça de la Baixadeta (Can Canyadó), on tindrà lloc la Mostra d’Entremesos. Durant una hora, les diverses parelles de gegants de les escoles i de la ciutat faran una ballada, la primera d’enguany a la ciutat.

Cartell i programa de la Festa Medieval de Badalona 2016.
Cartell i programa de la Festa Medieval de Badalona 2016.

.

7 d’abril

Aquesta tarda hem anat a la biblioteca de Lloreda, on ha tingut lloc la trobada “Va de gegants” que forma part de l'”Encén la metxa!”. Hem explicat el paper que tenen els gegants a les Festes de Maig, les diverses figures festives que tenim a la ciutat i, per acabar-ho d’arrodonir, el conte de l’Anastasi i la Maria. Fins i tot, quan hem acabat l’activitat els nens i nenes més valents han arribat portar algun capgròs i s’han posat a dins del Follet!

Encenent la metxa de les Festes de Maig a la biblioteca de Lloreda.
Encenent la metxa de les Festes de Maig a la biblioteca de Lloreda.

.

31 de març

Estem a les portes del mes d’abril, i això és sinònim d'”Encén la metxa!”, un programa d’activitats repartides per les diverses biblioteques de Badalona que són l’avantsala de les Festes de Maig. Hi trobareu des de jocs i contes fins a tallers. Per part nostra, us esperem dijous de la setmana que ve, dia 7 d’abril, a les 17:30 h. a la Biblioteca de Lloreda. Podeu consultar el calendari a:

http://badalona.cat/portalWeb/getfile;jsessionid=hhSZWtKh2j46gtB8thwbCchgPBTHXvYfrv3krl44NSQLlfC3bkpg!-74107172?dID=87709&rendition=web

Cartell de l'"Encén la metxa!" 2016
Cartell de l'”Encén la metxa!” 2016

.

30 de març

Aquest matí ha vingut a visitar el local l’escola Llibertat. Han estat els primers d’aquest any, però ni de bon tros seran els últims. Al llarg del mes d’abril vindran quatre escoles més. Per altra banda, demà a la tarda ens esperen als Salesians per fer un taller sobre el món geganter, tal i com ja vam fer al Col·legi Cultural just abans de vacances. Així podem difondre la cultura popular catalana per arreu de la ciutat i ensenyar als més petits una de les moltes maneres que tenen a l’abast per poder participar a les Festes de Maig i a la Festa Major.

Visita de l'escola Llibertat al nostre local.
Visita de l’escola Llibertat al nostre local.

.

20 de març

Ahir vam fer l’últim assaig de balladors i de músics abans de les vacances de Setmana Santa. Des de principis de març que cada dissabte treballem de valent per preparar els diversos balls que farem de cara a les Festes de Maig 2016. Ara tenim uns dies de descans, però dissabte 2 d’abril tornarem amb moltes ganes per encarar la recta final dels assajos. Les Festes ja s’acosten!

Els gegants durant l'assaig del 19 de març.
Els gegants durant l’assaig del 19 de març.

.

6 de març

Si teniu ganes d’escoltar la història dels gegants de la Ciutat, si voleu que us expliquin un conte dels ésser més grans de Badalona, no us perdeu l’activitat que hem organitzat conjuntament amb la llibreria Girafa Negra per dissabte 12 de març al migdia!

Gegants i capgrossos. Dissabte 12 de març a les 12 h. a la 'Girafa Negra'
“Gegants i capgrossos”. Dissabte 12 de març a les 12 h. a la Girafa Negra.

.

29 de febrer

Des d’avui mateix ja podeu consultar el calendari de sortides d’aquesta emporada. Trobareu tota la informació a l’enllaç:

https://gegantsbadalona.org/calendari-de-sortides/

.

20 de gener

Des de demà i fins diumenge 24 de gener, tindrà lloc la fira “Som Cultura Popular. Mostra de Patrimoni Immaterial a Barcelona” a la fàbrica Fabra i Coats de Barcelona (Carrer de Sant Adrià, 20 -Sant Andreu- 08030 Barcelona). Allà hi serà present el projecte badaloní “Encén la Metxa!”, un conjunt d’activitats que l’Ajuntament de Badalona, la Coordinadora d’Entitats Badalonines de Cultura Tradicional i Popular Catalanes i la Colla de Geganters de Badalona fem arreu de la ciutat les setmanes prèvies de les Festes de Maig. A més, entre d’altres activitats, també es presentarà el llibre “Catàleg de gegants centenaris de Catalunya” (dissabte 23 de gener a les 16:30 h.), en el que apareixen l’Anastasi i la Maria, que enguany celebren 158 anys d’història. Més informació a:

"Mostra del Patrimoni Immaterial a Barcelona", del 21 al 24 de gener a la fàbrica Fabra i Coats de Barcelona.
Som Cultura Popular. “Mostra del Patrimoni Immaterial a Barcelona”, del 21 al 24 de gener a la fàbrica Fabra i Coats de Barcelona.

.

19 de gener

Diumenge 17 de gener vam fer la primera sortida de la temporada. Vam anar a la Trobada de Gegants de Sant Vicenç de Montalt. Allà, un total de 13 parelles de gegants, vam fer una cercavila pels carrers del poble i, arribats a l’avinguda d’en Toni Sors, hi va haver la mostra de balls.

Durant la cercavila de la Trobada de Gegants de Sant Vicenç de Montalt.
Durant la cercavila de la Trobada de Gegants de Sant Vicenç de Montalt.

.

8 de gener

Si encara no teniu “Anastasi i Maria, el conte” us recordem que podeu aconseguir-lo a diversos comerços d’arreu de la ciutat:

LLIBRERIA SALTAMARTÍ
C/Canonge Baranera, 78
http://www.saltamarti.cat

ONA BADALONA
C/Sant Pere, 29
https://www.facebook.com/ONA-Badalona-311923088883751

LLIBRERIA GIRAFA NEGRA
C/Ribas i Perdigó, 24
https://www.facebook.com/girafanegra

PAPERERIA L’ESTEL
Passeig de la Salut, 51
www.papeleriaestel.com

A més, tots els diners recollits aniran destinats a la restauració dels gegants Ripal i Brunel·la del Mar, i de la comparsa de capgrossos datada de l’any 1982.

.

A %d bloguers els agrada això: